13 Ağustos 2019 Salı

Uçaklarda kullanılan kompozit malzemeler

Uçak yapıları için kullanılan kompozit malzemeler genellikle fiber kompozitler sınıfına aittir. Uçak endüstrisinde kullanılan kompozit malzemelerde yaygın olarak cam, karbon, bor ve polimerik fiberler kullanılmaktadır. Bu nedenle kompozitler, kimyasal madde. Uçak yapılarında alüminyum alaşımları gibi konvansiyonel malzemelerin yerini alan kompozit malzemeler , düşük ağırlığa oranla yüksek mukaveket özelliğine sahiptirler.


Demirsiz madensel malzemeler oldukça fazladır. Uçak yapımında kullanılan malzemelerin bir çoğunu demirsiz madensel malzemeler oluşturur. Bunlardan en çok kullanılanı alüminyum alaşımlarıdır.


Uçak ve helikopter gövde parçaları,. Ticari bir uçak kütlesinin 0. Kompozit Malzeme Mekaniği - Ders Notları - Prof. Eski model uçaklarda kullanılan malzemeler metaller grubunda, demir içermeyen.


Sürekli elyaf taviyeli tabakalı kompozitler uçak yapılarında, kanat ve kuyruk grubunda yüzey kaplama malzemesi olarak çok yaygın bir kullanıma sahiptirler. Ayrıca, uçak yapılarında yaygın bir kullanım alanı olan sandviç yapılar da tabakalı kompozit malzeme örneğidirler. Planör gövdesi, uçak modelleri, uçak gövde ve iç dekorasyonu, helikopter parçaları ve uzay araçlarında başarıyla kullanılmaktadır.


Uçak malzemelerini öncelikle, metal esaslı ve kompozit malzemeler olarak iki grupta incelemek mümkündür. Paslanmaz çelikler, nikel alaşımları, titanyum alaşımları ve alüminyum alaşımları yaygın olarak kullanılan metal esaslı uçak malzemeleridir. Matris olarak kullanılan malzemenin diğer bir amacı da, fiber malzemeleri yük altında bir arada tutabilmek ve yükü lifler arasında homojen olarak dağıtmaktır.


Bu uçaklarda kullanılabilecek kalitede. Uzun zaman uçak sanayisindeki ihtiyaçların yönlendirdiği kompozit malzeme gelişimleri son dönemde yeni birçok sektörde birçok farklı amaç için kullanılmaktadır. Bu yüzden genellikle uçak sanayinde, spor gereçlerinde veya tıbbi malzemelerin yüksek değerli uygulamalarında kullanılmaktadır. Kimya tesisleri için çok kullanılan malzemelerdir.


Uçak motor parçalarının üretiminde tercih edilmektedirler. Farklı elyaf yönlenmelerine sahip tabakaların bileşimi ile çok. Bu kadar yoğun bir şekilde mühendisliğin her alanında kullanılan kompozit malzemelerin imalatı da bu bakımdan çok önemlidir. Ses dalgalarının yansıma ilkesine dayanan bu yöntem uçak kontrüksiyonunda kullanılan hemen her tip malzemeye uygulanabilir Yüzey ve yüzeyaltı süreksizleri bulmada ve süreksizliğin derinliğini,. MMK üretiminde kullanılan takviye türleri.


Uçağın iç kısımlarında kullanılan tekstiller içinde kalite standartları açısından en kritik olanı koltuk döşemelikleridir. KOMPOZİT MALZEME TÜRLERİ. Bu üstünlüklerinden dolayı polimer kompozitler uçak ve uzay endüstrisinde alüminyum alaşımlarına tercih edilir.


Günümüzde kompozit yapılarda kullanılan en önemli takviye malzemeleri sürekli elyaflardır. Bu elyaflar özellikle modern kompozitlerin oluşturulmasında önemli bir yer tutarlar. Azalan ağırlık sayesinde daha fazla yük, yakıt ve yolcunun taşınabilmesi mümkün olmaktadır.


Hafif olan kompozitler kolay şekil alabildikleri içinde parçalarının bağlanması basitleşmektedir. Daha önce taşımacılıkla ilgili olarak genellikle yat ve teknelerde kullanılan kompozit malzemeler , son dönemde Formula yarışlarında yer alan araçlardan hibrit ve elektrikli otomobillerde hatta yeni nesil uçak gövdelerinde de yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Konya’da faaliyet gösteren bir firmanın, uçak ve hızlı trenlerde kullanılan SMC adı verilen malzemeden ürettiği evler, ateşe dayanıklılığı, yüksek ısı yalıtımı özelliği ve sağlamlığı nedeniyle özellikle yurt dışından talep görüyor. Bu şekilde kullanılan bütün malzemeler işlem sonucunda birbiri içerisinde harmanlanmaktadır. Bu sebeple kompozit malzemeler ağırlık azaltmada en önemli adaylardandır.


Bu sayede uçak ve yarış arabalarının yapımı için ideal malzemeyi oluşturur. Bu bağın kuvveti, kullanılan bağlayıcı içindeki bağlama gruplarının cinsine bağlıdır. Bu da, kg başına ila 5$ tasarruf sağlamaktadır. Ucuzluğu ve kolay üretimi sayesinde en sık kullanılan metal matrisli kompozitlerdir.


Bir bölgeyi tamir ederken, tamirde kullanılan malzeme ya da malzemelerle ana parça uyuĢmalıdır. Kesme kıvrımı hatası uçaklarda kullanılan alüminyum bazlı kompozitlerde oranında gerçekleĢmiĢtir. Sıcaklığa dayanıklılık oranlarının yüksekliği de düşünülürse uzay ve uçak sanayinde tercih edilen ürünlerdendir. DANIŞMAN Şengül, KILIK Recep, “Havacılıkta Kullanılan Kaplama Malzemeleri ve PVD Kaplama Metotlarıyla Elde Edilen Kaplama Özellikleri”, Kayseri 2. KONYA - Muhammed Ali Akman.


Bu çalıĢmada, kompozit malzeme çeĢitleri ve üretim aĢamalarından bahsedilerek uygun deney düzeneği. Komposite malzemelerinin hafifliklerine oranla üstün mekanik özellikleri uçaklarda ve helikopterlerde sadece içi mekan değil yapısal parçalarını da polimer esaslı kompozitlerle üretilmesine neden olmaktadır. Genellikle yapısal özellikleri nedeniyle kullanılan kompozit malzemeler , iki veya daha fazla malzemenin kombinasyonundan meydana gelmektedir.


Günümüzde ise uzay sanayinde kullanılan malzemelerden spor malzemelerine kadar çok geniş bir spektrum içerisinde uygulama alnı bulmuştur. Uçak Sanayi: Elyaf destekli kompozitler uçak parçaları için gittikçe çok cazip hale gelmiştir. Bu alanda en çok kullanılan elyaf.


En çok kullanılan çeşitleri grafit ve karbon fiberlerdir. Otomobil firmalarının biran önce malzemede kompozit malzeme kullanımına geçmeleri gelecek açısından en uygun davranış olacaktır. Uçaklarda birleşik(integral) yakıt tanklarında ve basınçlı kabinlerde sızdırmazlığı sağlamak için kullanıldığı gibi bazı uçaklarda perçinli bağlantılar da korozyonu önlemek için dolgu malzemesi olarak kullanılan , kuruyunca özelliğine göre lastik gibi esnek veya sert bir malzeme haline gelen yoğunluğu fazla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar