5 Mart 2019 Salı

Beton kürleme

Polietilen örtüler ile kaplayarak da beton kürleme işlemi yapılabilir. Bunun için, kalıp söküldükten en geç yarım saat içerisinde, yer betonlarında ise beton yeterli sertliği kazanır kazanmaz kür uygulanmalıdır. BETONUN BAKIMI Betonda arzu edilen özelliklerin geli şebilmesi i çin betonun , yerle ştirilmesi ve yüzeyinin perdahlanmas ı işlemlerinden hemen sonra, yeterli s üre istenen nem i çeri ğinin ve belirli ortam ko şullar ının sa ğlanmas ı işlemine “bak ım” (k ür) ad ı verilir.


Bu durum, dökülen betonun çok kısa sürede kullanılmasını sağladığından, zaman ve betonun bekletilmesi için gerekli sahaların oluşturulmasında küçümsenemeyecek tasarruf sağlanır. Köpük beton veya gözenekli hafif beton kürleme sırasında hava kabarcığı oluşturur. Düşük ağırlığı, fakat buna rağmen yüksek sağlamlığı düz çatılara yerleştirmek, inşaatlarda separatör olarak, dolgu ya da ısı yalıtımlı taşıyıcı katman olarak kullanmak için uygundur.


Bu şekilde kontrol edilen bir beton kürleme sürecinin eğrisi Şekil-1‘de gösterilmiştir. Kontrollü beton kürleme , beton ortamı içerisinde sürece dahil edilebilen nem ve sıcaklığa dayanmaktadır. Esasen betonu kür etmek, kritik erken dönemde çimento hidratasyonu için gerekli rutubetin ortamda bulunmasını sağlamak demektir. Bu, ya betonun su kaybını engellemek veya yüzeye ilave su vermekle sağlanır.


Betonun hızlı devirde tasınması, yüksek sıcaklık ve uzun tasıma süresi betonun özelliklerini etkileyen bazı etmenlerdendir. Yerlestirme esnasındaki hatalar (kalıplar-vibratör uygulamasıyerlestirme gibi ) betonun yine fiziksel ve mekanik özelliklerini olumsuz etki yapabilir. Aselsannet’in ürettiği beton presleri tarafından oluşturulur. Numune test sonuçları otomatik olarak oluşturulur. Klinker fazlarının su ile reaksiyona girmesine hidratasyon denir.


Hidratasyonun devamıiçinsu elzemdir. Bu yüzdenbetonun özellikle erken yalarda mutlaka kürlenmesigerekir. Kış şartlarında beton santrallerinde sıcak su hazırlama, kum, agrega, dondan kurtarma ve beton mikserinin buhar verilerek çalışmasını sağlar. Bu da betonun zayıf, geçirimli ve dayanıksız olmasına neden olur.


Betona eklenen suyun buharlaşan suyun yerine geçtiğini düşünmek yanlıştır. Sıfır sıcaklıkların altında, yeni kurulan beton tamamen sertleşmez ve daha sonra mekanik hasarlara neden olabilir. Abone olup videoyu beğenmeyi unutmayınız.


Buhar Kürü aynı zamanda betonun en çok ihtiyaç duyduğu suya doyurmuş olur. Maliyetli ve zahmetli bir kürleme şekli olmasına rağmen Buhar Kürü uygulaması beton imalatlar için çok önemlidir. Betonu belli aralıklarla sulama, ıslak çuval ya da telis bezi vb. Bu durum, zaman ve betonun bekletilmesi için gerekli saha ayrılmasında büyük tasarruf sağlar. Buz çözücüleri (tuz gibi) en erken beton dökümünden gün sonra uygulanabilir.


Eğer beton 5°C’nin altında dökülüyorsa, polietilen film ya da diğer soğuk hava kürleme yöntemleri kullanılmalıdır. Erken yaşta beton , buharlaşma veya soğuma yüzünden büzülür. Kodlama ile ilgili bilgi Çizelge 9’da belirtilmiútir. Mineral katkı kullanımı soğuk havada tercih edilmez.


Yerleştirilen betonun olduğu gibi bırakılması yüzey ıslahı veya kürleme yapılmaması, Hatalı donatı kullanılması, ÇARELER, Çatlama olayı yüzeydeki buharlaşmanın hızlı olmasından kaynaklandığına göre yüzeydeki nem oranını yüksek tutmak gerekmektedir. Sıcaklık ve rüzgar, betonun hızla su kaybetmesine neden olmakta, ve sonucunda betonda çatlaklar oluşarak dayanımı ve hizmet ömrünü azalmaktadır. Beton karıúımındaki malzeme miktarları.


Beton kürleme

Yüzey doku ve kürleme makineleri. Numune, transmikser oluğundan boşaltılan betonun ilk veya son kısmında alınmamalıdır. Alınacak numunenin homojen karışmış olması ve betonu temsil etmesi gerekmektedir. Deneylerde kullanılacak betonun en az katı miktarda taze beton numunesi alınmalıdır.


MasterLife - Geliştirilmiş durabilite için çözümler. MasterMatrix -Taze betonun akış özelliklerinin kontrolünü sağlayan gelişmiş beton katkı teknolojisi çözümleri. Teknoil, mineral yağ esaslı beton dökümü yapıldıktan sonra ahşap ve çelik kalıpların kolay sökülmesinde ve düzgün yüzeyli beton elde edilmesinde kullanılan, kürleme sıcaklıklarına dayanıklı, kalıp ayırıcıdır.


O bakımdan, beton elemanlar daha erken bir zamanda kullanılabilmektedirler. Kanaviçe, çuval,sulama gibi diğer kürleme metotlarına göre daha pratiktir. Uygulanan yüzey üzerine daha sonra yapılacak kaplamalar için engel teşkil etmez. Eski beton yüzeylerinde betonun performansını artırmak için uygulanabilir.


Mobil uygulama üzerinden numune alma, numune şahitliği, şantiye çıkışı ve kürleme işlemleri gerçekleştirilecektir. Bu sistem ile numune alma sürecine ilişkin konum, saat ve rapor bilgileri ile deney yapan ve numune alımına şahitlik eden kişi bilgileri elektronik. Alman Kraft Curing Firmasının kürleme sistemleri ve mükemmel uyum içindeki tamamlayıcı çözümleri beton ürünlerinizin kalitesini ve görünüşünü iyileştirir. Daha az solan, tek tip yüzey, daha sert köşe ve kenarlar ve daha az kırıklar sağlar. Bu kürlemenin amacı dökülen betonun hızlı bir şekilde su kaybetmeisini engeller.


Beton kürleme

Yani dökülen betonun rutubetli kalmasını sağlayarak betonu kılcal çatlamalar ve büyük çatlamalardan korur. Bilindiği gibi bir çok çeşit kür malzemesi bulunmaktadır. Kürleme dökülen şap betonunum üzerine rulo vb.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar