14 Mart 2016 Pazartesi

Istanbul deprem riskli semtler

BİLİM ADAMLARI DOĞRU SÖYLEMELİ”. Gölcük ve İzmit’te merkezli bu deprem İstanbul ’u birkaç dakika içinde yerle bir etmeyi başarmıştı. Diğer riskli bölge olan Kartal’da deprem yer hareketi düzeyinin yılda aşılma olasılığı yüzde 5 deprem tekrarlanma periyodu ise bin 4yıldan başlıyor, yıla kadar geliyor. Ankara, İzmir, Gaziantep ve Adana gibi büyük ilimizde yoğunlaşması, deprem riskinden ziyade “imar ve konut rantıyla” alakalı olduğunu açıkça göstermektedir. Marmara Denizi, Fransızlarla takibe alındı.


Bu gibi yerler, deprem sırasında, çok. Deprem Bölgeleri Dağılımı Haritası. Ege’de korkuya neden olan 6. Bakanlık kentsel dönüşüm için İstanbul ve İzmir. Biz bu konuda Valiliğe de bir yazı yazdık.


Bu üç ilçemizdeki hızlı yapılaşma riskli olmasına rağmen, yönetmeliğe göre odalara vermeleri gereken belgeleri de vermediklerini söyledik. Büyük deprem hangi semtleri vuracak? Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli,. Bu semtler yerle bir olacak. Bu çalışma İstanbul deprem master planında önerilen kademeli değerlendirme yöntemidir.


Yöntem ODTÜ, İTÜ YTÜ, üniversiteleri önerisiyle belirlendi. Bağcılar için oran veremiyorum. Atatürk Mahallesi ve Evka yerleşim birimleri, en riskli bölgelerin ise Bostanlı, Alaybey ve Mavişehir civarı olduğunu bildirdi. RİSKLİ İLÇEDE TARAMA TAMAMLANDI. Konut kredi faizleri beş ayın en düşük seviyesine ulaştı!


Seferihisar-Karaburun, Tuzla, İzmir ve Foça faylarının tehlikeli olduğunu belirten Akçığ, kentte deprem açısından en riskli yerleşim yerlerinin Bostanlı, Alaybey ve Mavişehir gibi deniz kenarı düz alanlar, en güvenli yerleşim yerlerinin ise dağlık kesimler olduğunu söyledi. Kentsel dönüşümün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesindeki deprem riskli. Yansıyan ve kırılan deprem dalgalarının tamamen tesadüfi olarak avcılarda çarpışması sonucu o bölgeyi şiddetle salladı.


Istanbul deprem riskli semtler

Dayanıksız binalar Kartal, pendik gibi ilçelerde de vardı ama avcılar kadar şiddetle sallanmadığı için yıkılmadılar. Zeytinburnu Ayamama Deresi, Ataköy’ün bulunduğu kesimler, Florya (batısındaki heyelan alanları) Küçükçekmece kıyıları, Küçükçekmece Gölü’nün. Anadolu yakasının hemen hemen her yeri çok güvenli. Semtlerin nerede olduğu değil binaların durumu önemli. Yaya üst geçitleri de depremde.


Ortada deprem yok, beklenenin üzerinde yağmur yok, yakınında kazılan bina yok. Sonra gördük ki gözde semtler hatta gözde semtlerin gözde caddeleri şantiye alanına dönerken kaçak göçek yapıların olduğu yere selam veren dahi çıkmadı. SON BİR YILDA FİYATI EN ÇOK ARTAN SEMTLER.


MARMARA Bölgesi’nin beklenen deprem ile ilgili son günlerde sık sık yeni gelişmelerin gündeme gelmesinin ardından özellikle İstanbul ’da hangi semtlerin riskli olduğu daha da merak edilmeye başlandı. Bakanlığı, İstanbul ’un riskli bölgelerinin ayrıntılı haritasını çıkararak bu konuya ayrıntılı bir açıklık getirdi. Oturduğunuz semt kaçıncı dereceden riskli biliyor musunuz?


Kartal gibi denize doğru uzanan ilçelerde e-e yakın ve e-üstü semtler 3. Haritada İtalya, Yunanistan ve Türkiye’nin içinde yer aldığı Akdeniz kuşağı deprem açısından en riskli bölgeler olarak kırmızı ve mor renklerle dikkatleri çekerken, bu üç ülke arasında deprem açısından en riskli bölgenin Türkiye olduğu tespit edildi. Ercan, şu bilgileri verdi: “Kurumları alarm durumunda olmaları konusunda uyarıyorum. Riskli semtler Söz konusu fay hattının 6. Ancak sene önceden de var olan riskli semtler için Japonya depremi ve TBMM raporunun tetikleyici misyon ifa etmesini umuyorum Japonya depremi ve TBMM raporu, hepimiz için önemli bir ikazdır.


Istanbul deprem riskli semtler

Gölcük merkezli büyük deprem kilometrelerce uzaklıktaki İstanbul ’u da vurmuş, bazı semtler sarsıntıyı hasarla atlatırken, bazı semtlerde göçen evlerde yüzlerce insan hayatını. Son yıllık depremlerde sadece Sürgü Barajı küçük çaplı hasar gördü. Alibeyköy Barajı’nda küçük çaplı hasar oluşabilir ancak Alibeyköy Barajı da atıl durumda.


Yer Sarsıntısı Bölgesi Haritası İstanbulda Yer Sarsıntısı Riski Olan Semtler 1. Doğan Kalafat, şehri bekleyen ‘büyük tehlike’yi yorumladı. Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz. Bursa da Istanbul gibi büyük bir deprem tehdidi altında bulunuyor. Bursada deprem tehlikesi ve deprem tahmini üzerine. Oklahoma State Üniversitesi Jeoloji Bölümü Başkanı Stillwater, Oklahoma A. Celal Şengör, beklenen büyük İstanbul depremi hakkında konuşuyor.


Yine İstanbul ’da, deprem riski kaynaklı dönüştürme ihtiyacının 3bin 9 kentsel yenileme kaynaklı dönüştürme ihtiyacının ise 4bin 5konut olduğu görülüyor. Toplam riskli konut sayısı ise 8bin 629.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar