15 Ağustos 2017 Salı

Beton basınç dayanımı

Yani betonun dayanabileceği en yüksek basınç kuvveti, bize betonun basınç dayanımını, basınç dayanımı da betonun sınıfını verir. Beton , taşıyabileceği en yüksek beton basınç değeri ne ulaştıktan sonra betonda küçük çatlaklar oluşur ve kuvvet arttırılmaya devam ederse beton ezilir ve parçalanır. Burada amaç yapının ve elemanlarının kapasitesinin ölçülmesi ve hizmet ömrünün tespitidir. Beton basınç dayanımı genel olarak gün sonra betondan küp veya silindir şeklinde numune alınarak test edilir.


Farklı ülkelerde farklı ebatlarda numuneler alınsa da dünya genelinde en çok kabul gören numune ebatları 150mm x 300m ebatında silindir ve 150mm x 150mm x 150mm ebatında küp numunelerdir. Betonun basınç dayanımı , eksenel basınç yükü etkisi altındaki betonun kırılmamak için gösterebileceği direnme kabiliyeti olarak tanımlanabilir. Beton diğer birçok yapı malzemesi gibi basınç dayanımı yüksek, çekme dayanımı düşük bir malzemedir. Betonun çok düşük olan çekme dayanımı genellikle dikkate alınmadığından, üzerinde durulan en önemli özelliği, basınç dayanımıdır. Unlimited recording storage space.


Dayanım farkı tipik olarak - arasında olmaktadır. Hazır betonda basınç dayanımı sınıfları, karşılığı silindir ve küp mukavemetleri aşağıdaki tabloda özetlenmiştir. Gerilme cinsinden ifade edilen dayanım , kırılma yükünün, silindir alanına bölünmesi ile elde edilir. Beton sınıfları concrete = beton kelimesinin baş harfi olan C ile ifade edlir.


Betonun dayanım özelliği ile diğer özellikleri arasında bir korelasyon kurmak ve diğer özellikleri değerlendirmek mümkündür. Beton kalite kontrolünde yaygın olarak kullanılan tek eksenli basınç dayanımı deneyinde kullanılan örnek tip ve boyutu deney sonuçlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Boyut etkisi nedeniyle malzemelerin görünür dayanımları farklı boyutlardaki örnekler için değişkenlik göstermektedir. AKG Gazbeton Blok Ürünleri TS-EN 771-standardına göre, her türlü yapı sisteminin iç ve dış duvarlarında kullanılan yapı malzemeleridir.


Yeni beton standardı uyarınca bütün çevresel etki, kıvam, en büyük dane çapı, basınç dayanımı ve birim ağırlık sınıflarında betonlar. BETON BASINÇ DAYANIMI DENEYİ 1. Deney presi ¾ Başlıklama düzeneği (silindirler için) ¾ Terazi ¾ Cetvel veya kumpas 1. Beton karakteristik basınç dayanımı fck, denenecek silindirlerden elde edilecek basınç dayanımlarının bu değerden düşük olma olasılığı belirli bir oran (genellikle 10) olan değerdir. Gerektiğinde basınç dayanımı , küp deneylerinden de elde edilebilir. Bu durumda yerindeki beton basınç dayanımından kullanıcının da hataları olabileceği nedeniyle üretici mesul değildir. Bu sınıflardan en çok bilinen ve kullanılan basınç dayanımı sınıfları aşağıda verilmiştir.


Beton basınç dayanımı

Ayrıca, sargı donatısı olarak ve bazen basınç kuvveti almak için de kullanılır. Düz yüzeyli çeli ğin dayanımı dü şüktür ve beton ile kenetlenmesi iyi de ğildir, kolayca sıyrılır. Uygulamada artık kullanılmamaktadır.


Farklı beton sınıflarına ait betonların değişen kür şartlarındaki basınç dayanımları gelişimi üç farklı kür şartı altında incelenmiştir. Beton döküm tarihinden, gün sonra tekrar karot alınması halinde;bu karot gerçek basınç gerilmelerini yansıtacaktır. This video is unavailable.


Bu deney, sertleşmiş beton deney numunelerinde basınç dayanımı tayini için yapılır. TSE tarafından EN 2Standardı’nın yürürlüğe alınması ile daha önce kullanılan beton dayanım sınıfı kodlamaları iptal olmuş ve birçok Avrupa ülkesininin kullandığı kodlamaya geçilmiştir. Karot boyutlarını karakterize eden büyüklük λ narinlik oranıdır. Ancak piyasada bulunan bazı beton basınç dayanımı cihazlarının hem kuvvet göstergesinin hem de hazır rapor formatının MPa veya MPa hassasiyetinde sonuç verdiği görülebilmektedir. Beton , çimento, su, agrega ve bazen de katkı maddelerinin homojen olarak karıştırılmasından oluşan, başlangıçta plastik kıvamda olup şekil verilebilen, zamanla katılaşıp sertleşerek mukavemet kazanan bir yapı malzemesidir.


Burada 2 MPa cinsinden silindir dayanım ı , ise yine MPa cinsinden küp dayanımı temsil eder. Bakım ekli Kür Beton Sınıfı (C) C Beton Sıcaklığı. Numunenin Alındığı Yer A BLOK TEMEL Temsil Edilen Mik.


Beton basınç dayanımı

Yükleme hızı azaldıkça yani beton numu-nesi daha uzun süre yüke maruz kaldıkça beton nu-munelerin basınç dayanımı azalmaktadır. Basınca Dayanım Sınıfları. Bu du-rum uzun süren yükleme sonucu oluşan sünmeden kaynaklanmaktadır.


UPV ile beton basınç dayanımı arasında korelasyonlar önermiştir. Açıklamasını görmek için beton sınıfına tıklayınız. Hafif Asmolen Blogu, döşemeler için üstün ısı ve ses yalıtımı sağlamasının yanında hafif, pratik, ergonomik ve yanmazlık özelliğiyle gerçek yangın emniyeti sunan ekonomik bir yapı ürünüdür. Ayrıca, belirlenen basınç dayanım değerlerini diğer bazı tahribatsız deney metotları ve karot numunelerden elde edilen basınç dayanım değerleriyle karşılaştırmaktır. Bunun için üç ayrı şartta hazırlanan aynı boyutlardaki C test numuneleri WPPT, geleneksel ve diğer tahribatsız testlere tabi tutulmuştur.


Görülüyor ki, ultrases boyuna dalga hızının ölçülmesi ile, be-tonun karakteristik basınç da-yanımını doğrudan elde etmek kabildir. Tecrübeli meslektaşlarımdan yardım bekliyorum. Cbeton bildiğimiz gibi günlük karakteristik basınç dayanımı silindirik beton demek yani gün sonra bu beton numune silindirikse çıkmaktadır. Yüksek basınç dayanımlı beton doludur, serttir, su geçirmez, dış etkilere dayanır ve aşınmaz.


Betonun standard basınç dayanımı , suda saklanmı günlük, çapı 150mm, yüksekli i 300mm olan silindir numunelerin eksenel basınç altındaki dayanımı olarak tanımlanmaktadır. Kırılan numunelerin günlük basınç mukavemeti “ Beton Karışım Raporu” değerinden daha düşük ise ilgili sorumluya bildirilerek beton santralinde gerekli önlemlerin alınması sağlanmalıdır. MPa olan beton numunelerde, 350°C’ye kadar olan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar