20 Nisan 2016 Çarşamba

Beton priz süresi

Beton priz süresi

Bu yüzden beton dökme işi, bahar ve yaz aylarında yapılır. Taze betonda priz süresinin belirlenmesi amacı ile, b eton karışımından elenerek alınmış harca ait penetrasyon direncinin ölçülmesinde kullanılır. Yay tipi yükleme sistemli penetrometrelerin yük okuma skalası, 10lbf ile 1lbf arası lbf aralıkla taksimatlandırmıştır. Belirlenen kullanım aralığından daha fazla katkı kullanıldığında, betonun priz süresi uzayabilir. Bu gibi durumlarda beton sertleşene kadar nemli tutulup kürlenmesi sağlanmalıdır.


BETON VE BETON MALZEMELER. Kıvam Suyu, Priz Süresi ve Genleşme Tayini (TS EN 196-3). Beton Priz Süresi Tayini.


Priz öncesinde veya beton sertleştikten sonra oluşan donma etkileri farklıdır ve hasarları da nispeten azdır. Taze betonun döküldüğü ortamın sıcaklığı düşünce priz süresi uzar, hidratasyon yavaşlar ve bunun sonucu olarak kalıp alma süresi gecikir. Priz süresi isteğe bağlı olarak ayarlanabilir. Brüt beton yüzeyler elde etmek için minimum Skıvamında üretilen betonlar ayrışma ve segregasyona uğramadan hazırlanan brüt kalıplara yerleştirilmelidir. Birinci kat beton taze iken, ikinci kat ise beton priz alırken çekilmelidir.


Beton priz süresi

Hava çok rüzgarlı veya çok sıcak ise üçüncü ve dördüncü kere perdah çekilmelidir. Ancak Buhar kürü uygulandığında bu süre günden aşağı düşermi. Soğuk havanın, beton üzerindeki etkilerini bilmeden, soğuk hava şartlarında sağlıklı beton dökümü yapılamaz. Soğuk havalarda priz süresi uzar, betondaki su buzlanarak hacmi artırır ( yaklaşık ) ve kalıba yüksek basınç uygulanır. Ancak yalancı prizde, betonu karılma işlemine devam edilerek bu priz giderilir ve beton karışımı normal duruma getirilir.


Priz başlama süresi , çimento ve suyun birleştiği zaman ile, çimento hamurunun fiziksel değişiklik göstererek katılaşmaya (plastikliğini kaybetmeye) başladığı zaman arasında geçen süredir. Priz ve sertle şme a şamas ında betona çevre ko şullarının etkisi çok büyüktür. Yüzeyin hızlı sertleşmesi sonucu terleme yüzeyde tabakalanmaya neden olur.


Deneylerde kullanılan taze betonun priz başlama süresi 2dakika olarak bulunmuştur. Priz hızlandırıcılar, erken mukavemet istenilen yapı betonlarında, prefabrik beton üretiminde, soğuk havalarda beton dökümünde, tünellerin püskürtme kaplamalarında, şevlerde, yüzme havuzlarında, ıslak ve nemli yüzeylerin kaplamalarında, su geçirmezlik istenilen yerlerde kullanılırlar. Hazır beton transmikser adı verilen özel olarak üretilmiş kamyonlarla, beton döküm yerlerine taşınmaktadır. Ayrıca kalıpların zamanında kaldırılamaz, iş süresi de artar.


Yani sadece betonun dayanıklılığı değil, ekonomimiz de olumsuz etkilenir. Donatısız beton üretimi ve çimentolu enjeksiyon işlerinde kullanılan, çabuk priz alması ve sertleşmesi istenen karışımlar için klorür içeren priz hızlandırıcı katkı. Yukarıda ilk sırada yer alan kullanım tarzı, günümüzde pek yaygın değildir. Doğal puzolanlar, genellikle, portland –. Eğer kimyasal katkılar ile yapılıyorsa, kalite anlamında herhangi bir sıkıntı yaşanmaz ancak priz süresi uzayacaktır.


Bu noktada kalıp alma süresinin uzatılması gerekmektedir. Yapıdaki beton dayanımı,. Hazır betonda şantiye teslimi kıvam, taşıma süresi ve beton sıcaklığına bağlıdır.


Kür koşulları adı da verilen çevre. Taşıma süresi kıvamı etkilemekte, süre uzadıkça ve hava sıcaklığı yükseldikçe santralden şantiyeye kıvam kaybı artmaktadır. Yol boyunca beton priz almaya başlayabilir. Esenyurt TİKİ Eğlence Dünyası!


Türkçe online sözlük Tureng. Kelime ve terimleri çevir ve farklı aksanlarda sesli dinleme. Uygunluğu araştırılan su ile yapılan beton numunelerde elde edilen priz başlangıç süresi , bir saatten daha az olmamalı ve damıtık su veya deiyonize su ile yapılan beton numunelerde elde edilen priz başlangıç süresine göre 25’ten daha fazla sapma göstermemelidir. Bu etki eden faktörler üzerinde detaylı olarak durulacaktır.


Suyun pH değeri, betonun priz süresi üzerinde etkilidir. Kısaca beton dayanımı ve dayanıklılığı etkilendiği gibi ekonomik olumsuzluklar da meydana gelmektedir. Soğuk havalarda betonu korumada izlenecek yol, başlangıçta beton ısısının belirli bir değerden aşağı düşmesini önlemektir.


Priz bitiş süresi ise saatten daha uzun olmamalı ve damıtık su veya deiyonize su ile yapılan beton numunelerde elde edilen priz sona erme süresine göre 25’ten daha fazla sapma göstermemelidir. Bunun önüne karıştırma işlemine devam edilerek geçilebilir. Karışım suyu da buharlaşabilir.


Dökümden önce aşırı karıştırma süresi. Vibrasyon işleminin süresi önemlidir. Kısa süreli vibrasyon sıkıştırmayı sağlamaz. Uzun süreli vibrasyonda ise.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar