24 Mayıs 2016 Salı

Işletme topraklaması kaç ohm olmalıdır

Bu hesaplama, elektrik mühendisleri tarafından hesaplanmaktadır. En ideal olan topraklama direnç ölçümlerinin en fazla ohm olması istenmektedir. Alçak gerilim için KAK zorunlu olduğuna göre mümkün olduğu kadar düşük değer elde edilmeli. Daha düşük olsa nasıl olur?


Yüksek gerilim ise ayrı değerlendirilmeli. Ancak işletme topraklaması ohm derseniz. Onun da kısa devre akımını belirlemede, eğer kısa devre tüketicide ise pek etkisi olmaz. Ancak dağıtım hattının toprağa düşmesi sonucu oluşuyorsa ohm luk işletme topraklaması doğrudan kısa devreyi sınırlar.


Eğer tesis TT ise ohm gibi bi sınır yoktur arkadaşların yukarda açıkladığı koşlullar geçerlidir fakat TT sistem birden TN e geçerse bu sefer ohm ortaya çıkar buda trafonun işletme topraklaması değeri ohmun altında olması istenir çünkü olası faz toprak yada faz nötr kısa devresinde faz nötr geriliminin. Emo nun topraklama ölçüm raporlarını referans alabilliriz. Bizzat emo ya yaptırdığım) İşletme topraklaması ohm dan küçük. Yıldırımlık (paratoner ) topraklaması ohm dan küçük olmalıdır. Fonksiyon topraklamaya bir tesisin yıldırımdan korunması için yapılan topraklama örneği verilebilir.


Bu durumda topraklama, ilave bir omik, endüktif ve kapasitif direnç üzerinden yapılır. Toprağın özgül direnci: p t. Bu direnç maksimum ohm olmalıdır. Enerji nakil hatları direklerinin topraklama dirençlerinin ohm olması.


Paratoner ve yıldırım topraklaması tek hat olmalı ve ayrı bir topraklaması olmalı. Not : Bir iletişim tesisinin fonksiyon ve koruma topraklaması , eskiden kullanılan iletişim tesisi işletme ve koruma topraklaması ile aynıdır. Uygulamada koruma topraklaması , işletme topraklaması ve özel topraklama olmak üzere üç farklı topraklama çeşidi bulunmaktadır. Bunları kısaca açıklamakta yarar vardır.


Başlıklara tıklayarak, yönetmeliklere erişebilirsiniz. YG tesislerinde topraklama sistemi eğitimi tamamlandığında koruma topraklamasını ve işletme topraklamasını yapabilir, topraklama ve yalıtkanlık direnci ölçümlerini gerçekleştirebilirsiniz. AVO metreyi direnc konumuna al, bi ucunu toprak hattına diğer ucun çeşmeye ya da boruya değdir kısa devre göstermesi yada küçük direnç göstermesi lazım bir kaç ohm.


KORUMA ve İŞLETME TOPRAKLAMASININ YAPILMASI , AG-OG ŞEBEKELERİNDE TOPRAKLAMA ÇEŞİTLERİ, koruma topraklaması kaç ohm olmalıdır , işletme topraklaması nasıl yapılır, koruma topraklaması nedir, işletme topraklaması ile koruma topraklaması arasındaki fark, işletme topraklaması nedir,. Dolayısıyla sistem ve çevresi hızlı iyon akışını düzenleyecek şekilde olmalıdır. Koruma topraklaması için direnç Ohm , Yıldırımdan koruma topraklaması Ohm olmalıdır. Normal şartlarda en yüksek topraklama ölçümü sonuçları fonksiyon topraklaması ohm , işletme topraklaması ohm ve koruma topraklaması ohm değerlerinde olmalıdır. Elektrotların arası ile 10’ar metre olmalıdır.


TT veya TN olma şartlarına uygun dizayn edilmek istenir. Eğer tesis TT ise ohm gibi bi sınır yoktur arkadaşların yukarda açıkladığı koşlullar geçerlidir fakat TT sistem birden TN e geçerse bu sefer ohm ortaya çıkar buda trafonun işletme topraklaması değeri 2. Alçak Gerilim İçin Şebeke Çeşitleri Nelerdir? Parafudr toprak değeri kaç ohm olmalıdır ? Aşağıdakilerden hangisi işletme topraklaması uygulamasıdır? Yer altı kablo boruları direkleri. TN-S sistemde nötr topraklama direnci en fazla ohm olmalıdır.


Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa. Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) Popüler Yayınlar. Trafoların orta gerilim tarafına faz gelir ancak alçak gerilim tarafından uç çıkar. Bu topraklama çeşidi işletmenin istenilen akım değerine göre yapılması gerekir. Ama özellikle hastanelerde tercih edilen yegane sistem budur.


IT tipi topraklama da trafonun nötrü topraktan izoledir yani işletme topraklaması yoktur. Hassas ölçümdeki mantık kullandığımız multimetrelerde hassaslık ayarıyla birebir benzer bir durumdur. Elektrik topraklama çeşitlerinden bir tanesi olan işletme topraklamas. Sistemin yapısına (TN-TT-IT), sistemde bulunan kaçak akım rölesine ve diğer devre açma elemanlarına göre değişiklik göstermektedir.


Elektrik tesislerinde topraklamalar yönetmeliği ne çokca katkısı olan, Sn. Koruma ile işletme topraklamalarında iki topraklayıcı arasında en az kaç metre mesafe olmalıdır ? Yıldırım etkilerine karşı koruma, raylı sistem topraklaması , iletişim tesisleri işletme topraklaması. Eğer paratoner topraklaması direnci ohm üzerinde çıkarsa ilave çubuk çakılarak direnç düşürülebilir. Sınır değer hesabı sistemin türüne (TT, TN), eşdeğer değer üzerinde bulunan açma cihazlarına(sigorta türü), artık akım anahtarı(kaçak akım rölesi) bulunmasına göre ölçümü yapan mühendis tarafından. Aşağıda açıklanacağı gibi, tesislerde kullanılan en önemli topraklamalar koruma topraklaması , işletme topraklaması ve yıldırım topraklamasıdır.


Bu yazımda ise YG ENH direklerinde koruma topraklaması direnç değerini yakından inceleyeceğiz. Ama bazı durumlarda, mesela yıldırımdan korunma topraklama düzeyinde ohm , normal işletme topraklaması ise ohm olmalıdır. Eş potansiyel kavram ise hem cihazların, hem de insan sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir. Kullanım amacı ve özelliklerine göre bir kaç farklı çeşit topraklayıcı vardır.


En yaygın kullanılan topraklayıcı çeşitleri şerit topraklayıcı, levha topraklayıcı ve çubuk topraklayıcılardır. Orta ve yüksek gerilim şebekelerinde işletme topraklaması ülkelerin yönetmeliklerine göre değişmektedir. Orta gerilim şebekeleri direnç üzerinden topraklanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar